top of page

De grote betekenis van de honingbijen in de natuur is voornamelijk hun rol bij het bestuiven van allerlei bloemen en het vergaren van nectar die zij verwerken en omvormen tot honing.

De bijen hebben het zwaar. Helpt u hen?

Honing

bijen

Bijen


Van de vele soorten wilde bijen om ons heen, leven de meesten solitair in een jaarcyclus van ei-, pop-en larve- imago.
De honing bijen, bij de imker in een volk, zijn een resultaat van een eeuwenoude imker-cultuur uit het oosten.


Honingbijen leven samen in een volk, in natuurlijke ruimten en holtes in bomen, rosten en wanden. 


Als wij, de mens, ze domesticeren, hebben wij ze in korven of kasten om ze eenvoudig te kunnen volgen en behandelen met als doel de gezondheid en het voortbestaan van het volk én eventueel honing te oogsten op gezette tijden van het zomerseizoen. 


De grote betekenis van de honingbijen in de natuur is voornamelijk hun rol bij het bestuiven van allerlei bloemen en het vergaren van nectar (stuifmeel) die zij verwerken in de kast om het volk te voeden en op te kweken en om te vormen in honing als reserve voedsel (ook voor de lange winter). 


’s Winters gaat het volk met zogenaamde winterbijen in rust en houden zij de koningin in een tros warm voor het volgende seizoen. 


Bijen hebben het zwaar in Nederland. Helpt u hen?
Zorg op het erf of in de tuin voor bescherming en de juiste voeding door te kiezen voor bepaalde planten- en bloemensoorten. 


Imker worden
Imker word je bij voorkeur door te participeren in een beginnerscursus waar je de kneepjes van het ambacht al doende onder de knie krijgt. 

bottom of page